ដោយ : លីហូវ (ថ្ងៃទី 10 មីនា 2011)ប្រភព http://www.cen.com.kh/
Palm sugar at cedac-002
ស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ត្រូវបានផ្សព្វផ្សាយ ដើម្បីបង្កើនប្រជាប្រិយភាព លើទីផ្សារ៕
Palm sugar at cedac-003
អ្នកស្រី ឈឹម សុគន្ធារី តំណាងសហគ្រាសសេដាក និងលោក ហុង ហឿន តំណាងសហគមន៍អ្នកផលិតស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ចុះហត្ថលេខាលើកិច្ចសន្យាទិញ-លក់ផលិតផលស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ៕
Palm sugar at cedac-001
ពិធីចុះត្ថលេខាលើកិច្ចព្រមព្រៀងទិញលក់ស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ដែលមានការចូលរួមពីតំណាងក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម និងក្រសួងកសិកម្ម ព្រមទាំងអង្គការដៃគូ ជួយដល់កសិករផលិតស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ៕
3 of 3
ភ្នំពេញ: តំណាងសហគមន៍អភិវឌ្ឍន៍កសិកម្មត្នោតកំពង់ស្ពឺ បានចុះហត្ថលេខាលើកិច្ចព្រមព្រៀង ឬកិច្ចសន្យា ទិញ-លក់ស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ជាមួយតំណាងសហគ្រាសសេដាក ដើម្បីពង្រឹងនូវទំនាក់ទំនងរវាងផលិតករស្ករត្នោត និងក្រុមហ៊ុន ព្រមទាំងជាការផ្សព្វផ្សាយស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ឲ្យកាន់តែល្បីល្បាញនៅលើទីផ្សារ ជាពិសេសទីផ្សារក្នុងស្រុក។
ពិធីចុះហត្ថលេខានោះ បានធ្វើឡើងនៅព្រឹកថ្ងៃទី១០មីនា ឆ្នាំ២០១១ នៅទីស្នាក់ការកណ្តាល របស់សហគ្រាស សេដាក ស្ថិតនៅខណ្ឌទួលគោក ជិតវិទ្យាល័យឥន្ទ្រទេវី ក្រុងភ្នំពេញ។ សហគ្រាសសេដាក ជាសហគ្រាសជំនួញ បែបសង្គម ដែលបង្កើតឡើងដោយអង្គការសេដាក កាលពីខែសីហា ឆ្នាំ២០០៩។ សហគ្រាស សេដាក មានបំណងឲ្យប្រជាជនក្នុងសង្គមខ្មែរទាំងមូល ទទួលបាននូវអាហារធម្មជាតិ គ្មានជាតិគីមី ដែលអាចជួយលើកកម្ពស់សុខភាពប្រជាពលរដ្ឋទូទាំងប្រទេស។
ស្ករត្នោត កំពង់ស្ពឺ ដែលជាទំនិញសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រ ( G.I. ) ធ្វើនៅក្នុង ៤ ឃុំ និង ១៦ ភូមិ នៅក្នុងស្រុកឧដុង្គ ស្រុកសំរោងទង ខេត្តកំពង់ស្ពឺ និងស្រុកអង្គស្នួល ខេត្តកណ្តាល។
កសិករអ្នកឡើងត្នោត ចាប់ផ្តើមផលិតស្ករត្នោត ចាប់ពីខែវិច្ឆិកា ដល់ខែឧសភា។ ប៉ុន្តែសម្រាប់ស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ដែលអ្នកស្រុកផលិត សម្រាប់លក់ជាពិសេសនេះ ធ្វើឡើងពីខែធ្នូ ដល់ខែមេសា ព្រោះជារដូវមិនមានភ្លៀងធ្លាក់ នាំឲ្យស្ករតោ្នតសុទ្ធល្អ និងមានក្លិនឆ្ងុញ។
លោក សំ សារឿន ប្រធានសមាគមលើកកម្ពស់ស្ករត្នោត ខេត្តកំពង់ស្ពឺ បានលើកឡើងថា អ្នកឡើងត្នោត និងផលិតស្ករត្នោត ១៧២ គ្រួសារ ជាសមាជិកសមាគម ដែលត្រូវផលិតស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ដើម្បីលក់ជាពិសេសនោះ អាចផលិតស្ករត្នោតបានជាង ៤០០ តោន នៅរដូវឡើងត្នោត ឆ្នាំ២០១០។ ក៏ប៉ុន្តែការលក់ចេញ បានត្រឹមតែ ២៦ តោន ប៉ុណ្ណោះ សម្រាប់ក្រុមហ៊ុន ៣ ដែលទទួលទិញស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ រួមមាន សហគ្រាស សេដាក, ខនហ្វីរែល និង ដេត។
នៅឆ្នាំ២០១១ នេះ លោក សំ សារឿន បានបញ្ជាក់ថា សហគមន៍ផលិតស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ គ្រោងនឹងផលិត ដើម្បីលក់ចេញឲ្យបាន ៣០ តោន សម្រាប់ការកម្ម៉ង់ទិញរបស់ក្រុមហ៊ុនជាដៃគូ។
ដោយឡែក សម្រាប់តែសហគ្រាស សេដាក តាមលទ្ធផល កាលពីឆ្នាំ២០១០ បរិមាណស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ដែលបានលក់សរុបចំនួន ៨,៥ តោន។ ក្នុងនោះ ស្ករសាច់ ឬស្ករពាងចំនួន ២,៥ តោន និងស្ករម្សៅ ចំនួន ៦ តោន។
សម្រាប់ឆ្នាំ២០១១ ត្រូវបានអ្នកស្រី ឈឹម សុគន្ធារី អ្នកគ្រប់គ្រងផ្នែកកែច្នៃចំណីអាហារ របស់សហគ្រាស សេដាក បញ្ជាក់ថា សហគ្រាស សេដាក គ្រោងនឹងទិញស្ករត្នោតកំពង់ស្ពី ចំនួន ១១ តោន ដោយក្នុងនោះ បរិមាណស្ករសាច់ចំនួន ៣ តោន និងស្ករម្សៅចំនួន ៨ តោន។ ក្នុងនោះ សហគមន៍ចំនួន ៣ ដែលសហគ្រាសសេដាក សហការ ដើម្បីទិញរួមមាន៖ ព្រៃតាទ្រូ ( ស្ករម្សៅ ) ៨ តោន ព្រៃក្តួច ស្ករត្នោតសាច់ ចំនួន ២ តោន និងព្រៃព្រាល ស្ករត្នោតសាច់ ១ តោន។
សហគ្រាស សេដាក បានទិញស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ដើម្បីលក់នៅផ្សារ របស់អង្គការសេដាក តាំងពីឆ្នាំ២០០៩ ដែលមានស្ករត្នោតម្ស៉ៅ ជាង ៦០០ គីឡូក្រាម និងស្ករសាច់ ១,៥ តោន។ នៅឆ្នាំ២០១០ សេដាក ក៏បាននាំចេញស្ករត្នោត ២ តោន ទៅកាន់ប្រទេសជប៉ុន ដើម្បីធ្វើតេស្ត ផលិតជាស្ករគ្រាប់។
សូមបញ្ជាក់ថា ស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ត្រូវបានចុះក្នុងបញ្ជីម៉ាកសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រទំនិញនៅកម្ពុជា ហៅកាត់ថា G.I. ( Geograhical Indication ) កាលពីខែមេសា ឆ្នាំ២០១០ ដែលជាផ្នែកមួយនៃកម្មសិទ្ធិបញ្ញា ដោយមានការទទួលស្គាល់ពីក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម។ ការចុះបញ្ជីទទួលស្គាល់ ស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ចូលក្នុងផលិតផល G.I. ក៏ដើម្បីការពារកុំឲ្យមានការកាប់បំផ្លាញដើមត្នោត។
សព្វថ្ងៃមានកសិករជាអ្នកឡើងត្នោតនៅកំពង់ស្ពឺ ចំនួន ១៧២ នាក់ ជាអ្នកផលិតស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ។ អ្នកឡើងត្នោតទាំងនោះ ជាសមាជិកសមាគមលើកកម្ពស់ស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ដែលមានសមាជិកសរុប ១៨៤ រូប រួមមាន៖ ផលិតករស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ១៧២ រូប ឈ្មួញកណ្តាល ៨ រូប និងក្រុមហ៊ុន/អង្គការ ៤ ( សហគ្រាសសេដាក ខនហ្វីរែល ដេត និង Kampatraco )។ សមាគមលើកកម្ពស់ស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ បានបង្កើតឡើង កាលពីចុងឆ្នាំ២០០៨ ដើម្បីគ្រប់គ្រងផលិតផលសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រ ស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ៕
No comments:
Post a Comment